Ocupes d'estiu amb piscina i jardi - Jordi Vencells
51350
single,single-post,postid-51350,single-format-standard,qode-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,brick-ver-1.5.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
Ocupes d'estiu diari ara 05082016

Ocupes d’estiu amb piscina i jardi

Els ocupes d’estiu són una figura creixent en moltes de les urbanitzacions d’arreu de Catalunya.

 

El reportatge del diari ARA del 05/08/2016 detalla molt bé la problemàtica: A l’empara d’una suposada impunitat legal, apareixen ocupes de temporada en habitatges que poc tenen a veure amb situacions de vulnerabilitat social.

 

Aquests habitatges ocupats solen ser d’entitats financeres, bàsicament perquè és més fàcil. 3 raons: 1) perquè creuen aconseguir l’empatia popular d’ocupar propietats dels ‘causants’ de la crisi, 2) perquè estan menys vigilades. I sobretot, 3) perquè les entitats financeres denuncien per via civil.

 

Els ocupes d’estiu poden afectar al sector del lloguer de temporada( també afecten a habitatges particulars), ja que en cas de patir-lo, no solament  es perd els ingressos de la temporada, sinó que caldrà una rehabilitació ( que és el que realment fa patir als propietaris). I més riscos, significa un preu més elevat

 

I què es pot fer? Doncs, dependrà de les necessitats de cadascú, però genèricament:
– Veïns: trucar a la policia local quan veus que algú entra en un habitatge. En el cas que hi hagi problemes de convivència amb els ‘nous veïns’, caldria demanar a l’Ajuntament que obri un procés de mediació comunitària per millorar la situació. Els Ajuntaments on ja tenen Servei de Mediació Municipal, serà més senzill. En la resta, caldrà pagar una intervenció externa de mediadors comunitaris professionals.
– Ajuntament: La pròpia idiosincràsia de moltes poblacions crescudes a base d’urbanitzacions dificulten/encareixen molt el control policial. La solució són els Serveis Públics de Mediació, que s’encarreguen de gestionar els problemes de convivència dins el municipi.
– Propietaris: informar-se bé de les alternatives i conseqüències. Òbviament caldrà assessorament legal d’un advocat. Però potser el judici civil no serà la mesura més efectiva per recuperar l’immoble sense destrosses. Una mediació/negociació externa amb els ocupants probablement sigui molt més efectiva.
– Ocupadors: també cal molta informació certa sobre les conseqüències de la ocupació. Tant les conseqüències legals d’un possible procediment penal per usurpació, per danys i per frau als subministraments; com, sobretot, per les conseqüències psicològiques pels nens de viure desnonaments (recomano aquest enllaç sobre el col·lapse emocional per desnonaments des d’on es pot accedir a l’estudi científic en què es basa) i canvis constants de casa

 

En Resum, a l’espera de canvis legislatius que potser no arriben mai (o que si arriben poden anar en direcció contraria), seria recomanable apostar per demanar als nostres Ajuntaments que apostin per la convivència. Resoldre els problemes per la via dialogada és que millor funciona, tant per temps, com per cost i sobretot per resultat.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.